De voordelen van HIIT sessies

Cardio is onder te verdelen in een aantal vormen. Waaronder High Intensity Interval Training (HIIT) en Low Intensity Steady State (LISS). HIIT en LISS verschillen naast de intensiteit en resultaten ook in de duur van de sessie. HIIT neemt maximaal 15-20 minuten in beslag. LISS duurt langer en neemt over het algemeen 30-60 minuten in beslag.

Een makkelijk voorbeeld van een HIIT training is 5x 15 seconden sprinten en tussen deze sprints 90 seconden een rustig tempo aanhouden. Het is een explosieve manier van trainen die veel van je vraagt in een kort tijdsbestek. Een vaker genoemde vergelijking tussen HIIT en LISS is die van een 100 meter sprinter en een marathonloper. De sprinter heeft meestal veel zichtbare spiermassa en een laag vetpercentage. De marathonloper heeft over het algemeen minder spiermassa en beschikt over een langer uithoudingsvermogen.

Vrouw die een HIIT training uitvoert op een loopband

Dat is mooi meegenomen..

HIIT zorgt er o.a. voor dat bepaalde lichaamsprocessen een boost krijgen en zo voor een langere tijd (vet) blijven verbranden. Ook wel bekend onder de noemer ‘after burn’. Kort gezegd betekent het dat je (vet)verbranding na je training nog door zal gaan. Tijdens een LISS training is de verbranding er in de meeste gevallen alleen tijdens de cardiosessie. Daarnaast heeft HIIT de eigenschap dat het groeihormoon binnen het menselijk lichaam wordt gestimuleerd. Daarmee zorgt het voor vetverbranding tijdens én na afloop van de sessie. Plan je de HIIT sessies op de juiste momenten en is de combinatie van krachttraining en cardio goed afgestemd? Dan kan deze methode zelfs bijdragen aan het herstel van het lichaam.

Je kunt HIIT ook gebruiken om je lichaam beter om te laten gaan met het verwerken van melkzuur. Melkzuur komt vrij tijdens de krachttraining. Je voelt het dan branden in je spieren tijdens een oefening(verzuring). Dit melkzuur zorgt overigens ook voor een vrijlating van het groeihormoon. Plan een HIIT sessie bijvoorbeeld een dag voordat je benen gaat trainen. De kans is groot dat het melkzuur beter wordt gereguleerd tijdens én na de training. Dit heeft als gevolg dat je net dat beetje extra kunt geven tijdens je training. Ben je geen lid van BodyDevelopment en ben je benieuwd of jij je HIIT sessies goed hebt verdeeld over de week? En of de combinatie van krachttraining en cardio in jouw plan optimaal is ingedeeld voor het behalen van jouw doelen? Stuur gerust een email naar info@bodydevelopment.nl met je vragen.

Vergeet ego lifting. Ga voor de juiste verhouding tussen vorm en gewicht!
post workout maaltijd
pre workout
Afbeelding van groene thee in een pot
Vrouw die een HIIT training uitvoert op een loopband
Verzuring in de spieren. Een vrouw die een buikoefening doet
Timing van het innemen van voedingstoffen afgebeeld met een stopwatch
Zout en peper vaatjes op een houten tafel
Een man die aan het rekken en strekken is